dinsdag 6 december 2011

Lofalk en Muller op ramkoers

De verhoudingen tussen Victor Muller en zijn bewindvoerder Guy Lofalk zijn volledig verziekt. Lofalk dreigt de stekker uit Saab te trekken. Muller en zijn secondanten dreigen op hun beurt om Lofalk aan de kant te schuiven.

Het kamp-Muller maakt Lofalk zware verwijten. Lofalk bemoeit zich met het eigendom van Saab en vertraagt het proces in plaats van een oplossing te zoeken, zo stelt president-commissaris van Swedish Automobile (Swan) en de rechterhand van Victor Muller Hans Hugenholtz in e-mails die zijn uitgelekt in de Zweedse media. Hij zal niet aarzelen Lofalk aan de kant te schuiven.

De vraag is of de verwijten op zijn plaats zijn. Lofalk is door de rechter aangesteld om een oplossing te zoeken. Maar die is er niet, concludeert Lofalk. Alle gesprekken met Chinese partijen en beloftes ten spijt, wordt er maar geen geld overgemaakt naar Zweden. Lofalk verwacht er niets meer van. Vandaag zei hij tegen de Zweedse krant Dagens Industri dat hij binnen enkele dagen het besluit zal nemen om de periode van vrijwillige reorganisatie te laten beƫindigen.

Lofalk doet gewoon zijn werk binnen de wettelijke kaders. Hij heeft geen ander belang bij Saab. Muller heeft dat wel. Hem is er alles aan gelegen om via Swedish Automobile (Swan) betrokken te blijven als eigenaar van Saab. Daarom begint hij met grote woorden te smijten als Lofalk met een voorstel komt waar Swan geen rol in speelt.

Opvallend is hoe Lofalk en de Saab-directie langs elkaar heen werken. Lofalk werkt aan deals zonder Muller en Muller op zijn beurt komt met voorstellen waar Lofalk niet bij was, zoals het jongste van afgelopen weekend. Terwijl beide eendrachtig aan het voortbestaan van Saab zouden moeten werken. Saillant is dat Muller en co bij het begin van de reorganisatie zelf Lofalk aandroegen als bewindvoerder, vanwege zijn kennis van het bedrijf omdat hij ook al bewindvoerder was geweest tijdens de vorige reorganisatie in 2009.

Het is niet de eerste keer dat Muller beschuldigingen uit in de richting van Lofalk. Toen enkele maanden geleden Lofalk zonder Muller afreisde naar China en probeerde om Saab rechtstreeks te verkopen aan Chinese partijen, reageerde Muller publiekelijk woedend. Ook tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige maand moest Lofalk het ontgeleden. Muller vond dat hij de onderhandelingen met Geely zaken zo onhandig had aangepakt dat Geely zich ijlings terugtrok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten