donderdag 15 december 2011

Muller ontdoet zich van Lofalk

Victor Muller heeft het weer voor elkaar. Een hem onwelgevallige kracht ruimt het veld. Bewindvoerder Guy Lofalk wil van de zaak-Saab afgehaald worden.

Gisteren heeft Lofalk samen met Saab het verzoek ingediend bij de rechtbank in Vänersborg. Opmerkelijk is dat het verzoek los staat van een eventuele verlenging van de reorganisatieperiode van Saab. Ook als die verlengd wordt, is Lofalk weg. Een opvolger wordt meteen aangedragen: Lars-Henrik Andersson van advocatenkantoor Lindahl.

Lofalk heeft tot twee keer toe voortijdige beëindiging van de reorganisatieperiode gevraagd. Zijn jongste verzoek wordt komende maandag door de rechtbank behandeld. Dan zal ook zijn aftreden aan de orde komen.

Slecht
Lofalk lag heel slecht bij Victor Muller en consorten. De bewindvoerder werkte goeddeels apart van Muller aan zijn taak. De vraag is aan wie dat lag. Muller wil zoals altijd per se alles zelf doen en werkte aan deals die niet alleen Saab, maar vooral ook zijn eigen belang in de holdingmaatschappij Swedish Automobile (Swan) zouden redden. Lofalk deed zijn werk zoals opgedragen -Saab redden- en dat loopt niet noodzakelijkerwijs parallel met Mullers belang.

De buitenwacht fronste de wenkbrauwen toen Muller Lofalk openlijk aanviel. De boel ontplofte toen eind oktober de deal op tafel kwam waarin Saab voor 100 procent zou worden verkocht aan Pang Da en Youngman. Die deal betekende dat Muller met lege handen kwam te staan en Saab uit Swan zag vertrekken.

Muller beschuldigde Lofalk er in zeer harde bewoordingen van, dat hij zijn boekje ver te buiten was gegaan. Afgelopen week deed het kamp-Muller het nog eens dunnetjes over in een brief aan Lofalk waarin hem te verstaan werd gegeven dat hij zich onterecht met het eigendom van Saab bemoeide.

Vreemd
Het lijkt vreemd om je zo te gedragen tegen de man die je door de rechtbank toegewezen gekregen hebt om je te helpen. En die notabene zelf door Swan is aangedragen.

Toch is de reden waarschijnlijk niet zo ingewikkeld. Muller ging tegen Lofalk tekeer omdat die werkte aan oplossingen waar Muller zelf niet mee gediend was. En Lofalk ziet de realiteit gewoon onder ogen: er is geen geld meer bij Saab, de belofte over nieuw en voldoende geld uit China lijkt maar niet concreet te worden en dus houdt het op.

Lofalk ziet gewoon geen heil meer voor Saab. Niet voor niets heeft hij een beëindiging van de reorganisatieperiode aangevraagd. En wellicht heeft hij er na de openlijke aanvallen van Muller geen zin meer in. Muller daarentegen wil koste wat kost doorgaan met tijdrekken. Opgeven is het laatste wat hij doet.

De gang van zaken doet sterk denken aan de tijd bij Spyker waarin Muller een hele reeks naaste medewerkers versleet die niet voor de volle 100 procent met hem meebogen. Mede-oprichter Maarten de Bruijn was de eerste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten